De Postpartumbox

Razendsnelle bezorging op werkdagen – vóór 23:59 uur besteld is morgen al in huis!
0
BLOG

De vijf fases van de bevalling

Wanneer begint nesteldrang?

Wanneer begint nesteldrang? Dat hoort toch alleen bij dieren? Een vogeltje dat een nestje bouwt en of een konijn dat wol uittrekt. Nee hoor, nesteldrang komt net zo vaak bij mensen voor! Uiteraard bouwen wij geen wiegje van takjes en modder en is het ook niet de bedoeling dat we ons eigen haar uittrekken. Nesteldrang bestaat bij ons uit de aandrang om schoon te maken, op te ruimen, te shoppen en spulletjes te verzamelen. Wanneer begint die nesteldrang? Vaak één maand voor de bevalling, maar bij sommige vrouwen begint deze al veel eerder. Hormonen spelen hier een belangrijke rol in.

Wat is nesteldrang? Alles moet klaar zijn voor de baby!

Ben je ineens niet meer te stoppen met schoonmaken, opruimen en babykleertjes kopen? Dan heb je waarschijnlijk last van nesteldrang. Dit is een heel normaal verschijnsel dat bij veel zwangere vrouwen voorkomt. Net zoals een konijn vlak voor de bevalling een nest bouwt, voel jij misschien de drang om je huis spic en span te maken en alles klaar te hebben voor de komst van je baby. Het is een oerinstinct dat door je hormonen wordt aangewakkerd, en het is een teken dat je lichaam zich voorbereidt op de komst van je kleintje.

Wat houdt nesteldrang precies in?

Nesteldrang kan een hele sterke behoefte zijn om alles in huis perfect te organiseren voor de baby. Je kunt de drang voelen om de babykamer steeds opnieuw in te richten, de babykleertjes nog een keer te wassen of om ineens te beginnen aan klussen die al jaren op de to-do lijst staan. Misschien wil je zelfs hele nieuwe dingen aanschaffen omdat je ineens niet zonder kunt. Het hoort er allemaal bij, en het is helemaal normaal!

Wanneer begint nesteldrang?

Nesteldrang kan op verschillende momenten tijdens de zwangerschap opduiken. Bij de meeste vrouwen begint het zo’n vier weken voor de uitgerekende datum, maar bij sommigen kan het al veel eerder beginnen. Het komt door de hormonale veranderingen in je lichaam die je voorbereiden op de geboorte. Deze drang kan sterk zijn, maar zegt niets over wanneer de bevalling precies zal plaatsvinden.

Nesteldrang in actie: Wat ga je doen?

Veel zwangere vrouwen herkennen zich in dezelfde gedragingen wanneer de nesteldrang toeslaat. Dit zijn een paar van de meest voorkomende:

  • Schoonmaken en opruimen: Van het poetsen van de babykamer tot het schoonmaken van elke hoek in huis, nesteldrang geeft je vaak een energieboost die ervoor zorgt dat alles brandschoon moet zijn.
  • De babyuitzet controleren: Je kunt de drang voelen om keer op keer de babykleertjes te wassen, te strijken en netjes op te vouwen. Alles moet er perfect uitzien voor de komst van je kindje.
  • Shoppen voor de baby: Nieuwe babykleertjes, dekentjes en accessoires aanschaffen wordt bijna een tweede natuur. Zelfs als je al genoeg hebt, lijkt het nooit genoeg te zijn.

Waarom voel je die nesteldrang?

Er zijn verschillende redenen waarom je nesteldrang kunt ervaren:

  1. De komst van kraamhulp en bezoek: Je wilt je huis op orde hebben voor wanneer de kraamhulp en je eerste bezoek over de vloer komen. Ook al helpt de kraamhulp met huishoudelijke taken, toch wil je dat je huis er netjes uitziet voor anderen.
  2. Een veilige omgeving voor de baby: Je hebt het gevoel dat je een veilige en schone plek moet creëren voor je pasgeboren baby. Een schoon huis voelt als een betere start voor je kindje, omdat hun immuunsysteem nog volop in ontwikkeling is.
  3. Een gevoel van controle: Schoonmaken en opruimen kan je een gevoel van controle geven in een tijd waarin er veel verandert. Het helpt je om je voor te bereiden en het gevoel te hebben dat je de dingen onder controle hebt.
  4. Tijd over tijdens je verlof: Zwangerschapsverlof betekent meer vrije tijd, en dat kan ervoor zorgen dat je sneller begint met opruimen en organiseren. Het geeft je iets te doen en kan een fijne manier zijn om de tijd tot de bevalling te vullen.

Verzamelwoede: Wanneer shoppen een gewoonte wordt

Naast schoonmaken, voelen veel zwangere vrouwen ook een sterke drang om spullen te verzamelen. Dit komt omdat je onderbewust dezelfde instincten hebt als onze voorouders: verzamelen voor je kind. Tegenwoordig doe je dat niet met bladeren en veertjes, maar met een volle winkelmand. Babykleertjes, accessoires, speelgoed; je huis vult zich snel. Dit is heel normaal, maar het kan soms ook een beetje uit de hand lopen. Probeer daarom goed na te denken over wat je écht nodig hebt, en bewaar altijd de bonnen zodat je spullen eventueel kunt ruilen of retourneren.

Hoe houd je nesteldrang en verzamelwoede onder controle?

Hoewel nesteldrang heel normaal is, is het belangrijk om ook op jezelf te letten. Hier zijn wat tips om je nesteldrang in balans te houden:

  • Neem genoeg rust: Zorg ervoor dat je regelmatig pauzeert, vooral als je merkt dat je uitgeput raakt of last hebt van je rug of bekken.
  • Stel prioriteiten: Focus je op de dingen die écht gedaan moeten worden voor de baby en laat minder belangrijke klussen even liggen. Denk bijvoorbeeld aan het voorbereiden van geboortekaartjes of het regelen van kinderopvang.
  • Maak gebruik van gratis babypakketten: Dit is een leuke manier om spullen te verzamelen zonder dat het geld kost. Je krijgt vaak leuke cadeautjes en kunt hiermee je verzamelwoede een beetje stillen.
  • Regel praktische zaken: Gebruik de tijd ook om belangrijke dingen te regelen, zoals het aanvragen van kinderbijslag of het oriënteren op opvangmogelijkheden. Dit kan veel rust geven voor na de bevalling.

​​Wil je meer lezen over de postpartum periode en vind je het fijn om meer handige tips te krijgen? Bestel dan ons magazine of Ebook

Conclusie: Laat nesteldrang je helpen, niet overnemen

Nesteldrang is een mooi en natuurlijk onderdeel van je zwangerschap. Het helpt je voor te bereiden op het moederschap en creëert een fijne en veilige plek voor je baby. Zorg ervoor dat je niet teveel van jezelf vraagt en onthoud dat het belangrijkste is dat jij en je baby zich goed voelen. Geef toe aan de drang, maar houd ook de balans in de gaten. Uiteindelijk is je baby het meest gebaat bij een blije en ontspannen mama!

Ben je al veel bezig met de bevalling? Lees dan de vijf fases van de bevalling. Heb je ook al nagedacht over je herstel na de bevalling? Wij weten precies waar jij behoefte aan hebt in je postpartum periode. Bekijk onze boxen en andere lifesavers voor alle must-have artikelen zodat jij met veel minder pijn en meer comfort kunt herstellen!

Wat is nesteldrang?

Nesteldrang is een heel normaal verschijnsel bij zwangere dieren en mensen. Zo zal een zwanger konijn vlak voor de bevalling een nest gaan bouwen: ze verzamelt nestmateriaal (zoals stro) en stapelt dit in een hoek op. Ze maakt er een kuil in en bekleedt het nest met haar eigen wol. Dit is een heel bekend voorbeeld van nesteldrang. Bij konijnen treedt dit enkele uren tot enkele dagen voor de bevalling op.

Mensen hebben ook een vorm van nesteldrang. De prehistorische vrouw moest het hol waarin ze leefde schoonmaken, maar ook materiaal verzamelen voor de baby. Tegenwoordig kopen we alles kant en klaar. Lekker handig, maar die nesteldrang is een oergevoel.

Dit doe je tijdens nesteldrang

Nesteldrang kan je behoorlijk in zijn greep houden. Je gaat met het huishouden aan de slag. Alles moet schoon en opgeruimd zijn. Ook begin je met het inrichten van de babykamer, het babybedje opmaken en de babykleertjes ontelbare keren uitwassen. Waarschijnlijk heb je ook een enorme drang om van alles te kopen. Allemaal kenmerken van nesteldrang.

Wanneer begint nesteldrang?

Geen enkele vrouw is hetzelfde, daarom zie je ook verschillen in gedrag. Wanneer begint nesteldrang?  Bij de meeste vrouwen begint dit ruim één maand (vier weken) voor de bevalling. Dit is normaal en wordt veroorzaakt door de hormoonhuishouding. Er is dan ook geen ontkomen aan. Nesteldrang zorgt ervoor dat alles gereed is voor de komst van de baby. En hoewel je dondersgoed weet dat alles echt helemaal klaar is, check je het nog even allemaal na. Overigens kan nesteldrang ook al eerder ontstaan. Nesteldrang wil dus niet zeggen dat de bevalling snel zal volgen.

Opruimen en schoonmaken

Een belangrijk aspect van nesteldrang is het willen opruimen en schoonmaken. Babykleertjes worden nog eens gewassen, gestreken en gevouwen. Het kamertje wordt grondig opgeruimd en schoongemaakt. Maar het is niet alleen de babykamer die slachtoffer wordt van de nesteldrang: nagenoeg elke ruimte in huis neem je onder handen genomen. Er zijn verschillende redenen waarom je zo toegeeft aan nesteldrang.

1. De kraamhulp en bezoek komt

Na de bevalling krijg je kraamhulp over de vloer. Ook weet je dat er een hoop bezoek langskomt. Hoewel de kraamhulp je ook gedeeltelijk helpt met huishoudelijke taken wil je toch alvast wat doen. Ook is het geen prettig idee dat je het bezoek in een rommelige woning moet ontvangen.

2. Voor de baby

De baby verdient een schoon huis. Dat is natuurlijk helemaal waar. Een pasgeboren baby heeft nog niet hetzelfde werkende immuunsysteem als wij hebben. Er wordt pas afweer opgebouwd op het moment dat de baby in aanraking komt met een voor hem of haar nieuw virus. Je wil de jonge baby nog niet direct blootstellen aan allerlei gevaarlijke bacteriën en virussen. Dat komt later wel. Want onvermijdelijk is het niet.

3. Vrouwen doen het beter dan mannen

Opruimen en schoonmaken, vrouwen zijn hier toch wat beter in dan mannen. Dat klinkt natuurlijk heel ouderwets maar dit is gewoon zo. Vrouwen laat namelijk beter op details. Die zijn er dus net iets handiger in. Aangezien je na de bevalling niet in staat ben om het hele huis te poetsen, kan het maar beter nu gedaan worden.

4. Te veel vrije tijd

Dat is de laatste reden waarom je zo toegeeft aan nesteldrang. Dankzij het zwangerschapsverlof heb je veel tijd over. Soms weet je niet wat je met al die vrije tijd moet doen. Dan maar nog een keer alles opruimen en poetsen.

Verzamelwoede tijdens de zwangerschap

Wist je dat veel zwangere vrouwen last hebben van verzamelwoede? Dit is op zich niet vreemd maar een oerinstinct. Mensen met verzamelwoede voelen een onweerstaanbare drang om voorwerpen mee naar huis te nemen en te bewaren (verzamelen). In de oertijd zorgde verzamelwoede bij de zwangere vrouw ervoor dat ze nestmateriaal mee naar huis nam. Zachte bladeren, veertjes, maar ook takken om een ‘wiegje’ van te maken.

Tegenwoordig hoef je niet met bladeren en veertjes thuis te komen. Toch is dat oerinstinct er nog steeds. Je neemt de pinpas of creditcard mee en gaat uitgebreid shoppen. Babykleertjes worden vaak in overvloed gekocht, net as andere babyspulletjes. Soms hartstikke nuttig, maar vaker nog ga je het nooit gebruiken. Bedenk dat je tijdens de kraamperiode vaak veel cadeautjes krijgt. Hierdoor heb je ook heel wat spulletjes dubbel, al helemaal wanneer je dit zelf gekocht hebt. Bewaar tijdens koopaanvallen de bonnen groeit. Zo kun je de spullen altijd ruilen of terugbrengen. Dit kan ook wanneer je iets online bestelt.

Nesteldrang en verzamelwoede onder controle houden

Wanneer begint nesteldrang gemiddeld? Dit is tussen de 7 en 8 maanden zwangerschap. Maar let op, voor sommige vrouwen loopt de nesteldrang de spuigaten uit. Je loopt de hele dag op te ruimen, te poetsen en te shoppen. Vaak ten koste van jezelf. Je bent uitgeput, hebt last van de rug of het bekken en het geld vliegt erdoorheen.

Probeer hevige nesteldrang onder controle te houden. Neem op tijd rust. Het uitzoeken van bijvoorbeeld geboortekaartjes en vooral het schrijven van de enveloppen kun je ruim voor de geboorte doen. Daarnaast is het leuk om eens wat gratis babypakketten te bestellen. Het vergt wat tijd, maar het loont zeker. Hiermee krijg je gratis spulletjes om je verzamelwoede mee te stillen, en het kost niks. Laat je ook eens goed informeren over de juridische en financiële kant van het moeder zijn. Hoe zit het met je werk? De opvang? Het aanvragen van kindertoeslag en hoe gaat dit bij de belastingdienst in zijn werk? Ook deze zaken vragen veel tijd en aandacht, en juist tijdens het zwangerschapsverlof kun je dit uitstekend doen! Wil je meer lezen over de postpartum periode en vind je het fijn om meer handige tips te krijgen? Bestel dan ons magazine of Ebook

Ben je al veel bezig met de bevalling? Lees dan de vijf fases van de bevalling. Heb je ook al nagedacht over je herstel na de bevalling? Wij weten precies waar jij behoefte aan hebt in je postpartum periode. Bekijk onze boxen en andere lifesavers voor alle must-have artikelen zodat jij met veel minder pijn en meer comfort kunt herstellen!

Deel dit bericht

Ben je al voorbereid op jouw herstel?

Het hoeft niet zo oncomfortabel te zijn!

With our products your recovery is much nicer. And faster.
And that means you can enjoy your baby even more. Thank us later!

Veelgestelde
vragen

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over onze Postpartumboxen.

Wat zit erin?

Elke Postpartum Box is zorgvuldig samengesteld met essentiële producten. Je vindt artikelen voor herstel, ontspanning en zelfzorg. Dit zorgt ervoor dat je goed voor jezelf kunt zorgen tijdens de kraamtijd.

Hoe bestel ik?

Bestellen is eenvoudig! Ga naar onze website, kies de gewenste box en voeg deze toe aan je winkelwagentje. Volg de stappen om je bestelling te plaatsen.

Wanneer ontvang ik mijn box?

De levertijd bedraagt doorgaans 3-5 werkdagen. Zodra je bestelling is verzonden, ontvang je een bevestigingsmail met trackinginformatie. Zo weet je precies wanneer je jouw box kunt verwachten.

Kan ik retourneren?

Ja, je kunt je bestelling binnen 14 dagen retourneren. Zorg ervoor dat de producten ongeopend en in originele staat zijn. Neem contact met ons op voor het retourproces.

Zijn de producten veilig?

Ja, alle producten in onze boxen zijn zorgvuldig geselecteerd en getest. We gebruiken alleen veilige en hoogwaardige ingrediënten. Je kunt met een gerust hart genieten van onze producten.

BLOG

Ontdek onze aanbevolen blogs

Inspirerende verhalen voor nieuwe moeders

0
    0
    Winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerugkeren naar webshop